maanantai 24. kesäkuuta 2013

Kesälaitumilla, lampaiden kanssa ja ilman

Kuten jo viime postauksessa mainitsin, Oodin alkukesään on kuulunut Hemmon luona hoidossa olemista:

(kuva M.R.)

Kun pääsin kotia, suunnattiin Oon kanssa Oripään Määtilalle PLS:n järkkäämään paimennuspäivään. Määtilalla oli koko päivän mahtava aurinkoinen säätila, ja päivä oli muutenkin antoisa.Lampaita pyöriteltiin ensin pienessä pyöröaitauksessa. Oodi oli viime kerran tapaan erittäin kiinnostunut lampaista, ja yritti välillä rykiä suoraan päin lammaslaumaa. Vastapäivään kierrettäessä Oodi lähti kuitenkin hakemaan paremmin hallittua työskentelyä, ja kouluttaja-Heikki sanoikin, että Oodi toimii selvästi paremmin vastapäivään. Kuulemma paimenkoiralla voi toinen puoli olla parempi!

Oodi osoitti niin selvää kiinnostusta pyöröaitauksessa, että toisen kerran lampaille mentäessä päästiin laitumelle. Edelleen koira pidettiin liinassa. Laitumella Oodi keskittyi koko ajan hommiin, ja lähti taas jo hakemaan kaartakin. Oodi oli edelleen vauhdikas, mutta isossa tilassa Oon toiminta tuntui jotenkin järkevämmältä kuin kahdella edellisellä kerralla aitauksissa. Itsellekin jäi varsin kiva olo päivästä, ja tuntui, että opittiin molemmat jotain uutta.

Kouluttajalta saatiin paperille tällaisia kommentteja:

"Vahva kiinnostus heti laitumelle tullessa. Hakee kaarta, lampaiden liikkuessa menee kohti. Keskittyy todella hyvin, ei katkea (kiinnostus) odottaessakaan. Parempi vastapäivään, on syttynyt, hallintaa lisää."

Kouluttaja kehui Oodia hienoksi paimenkoiran aluksi, ja kannusti jatkamaan harjoituksia. Tuumasi myös, että kannattaisi ehdottomasti käydä myös poroilla, koska edelleen Oodi on herkille lampaille vähän liian innokas. Kuitenkin lampaidenkin kanssa voi vielä hyvinkin käydä niin, että mitä enemmän käydään, sitä enemmän Oodi oppii säätelemään kierroksiaan kun homma ei ole enää niin "iso juttu". Kaiken kaikkiaan olen iloinen siitä, että selvästi paimennusominaisuuksia alkaa jo vähän pilkahdella esiin.

Koska Oodilla on niin hyvä keskittyminen ja innostus hommaan, tulee väkisinkin mieleen, mitä Oo olisi jo ehtinyt oppia, jos oltaisiin aloitettu paimennuksen harjoittelu jo aikoja sitten? No, täytyy yrittää jatkossa järkkäillä paimennusmahdollisuuksia useammin :)

1 kommentti:

  1. Hauskaa että teillä oli onnistunut päivä ja että Oodilla on syttynyt "lammaslamppu" korvien välissä :)
    Tuo Määtila oli minunkin mielestä oikein mukava paikka paimennusta harjoitella ja järjestelyt toimivat hyvin.

    Hyvää kesää teille molemmille!

    VastaaPoista