tiistai 8. syyskuuta 2015

Lykky paimennustaipumuskokeessaTakana puolisentoistatuhatta kilometriä ajoa ja hieno viikonloppu Oulun ja Kiimingin suunnilla!  

Lappalaiskoirat ry järjesti FCI:n perinteisen paimennuksen paimennuskoeviikonlopun Kiimingissä 4.-6.9. ja mekin suunnattiin kisapaikalle sunnuntaina Oodin ja Lykyn kanssa. Ouluunnuttiin jo lauantaina iltapäivällä ja majoituttiin Nallikariin, jossa postauksen kuvatkin on otettu. Sunnuntaina oli vuorossa Lykyn paimennustaipumustesti. 
Paimennustaipumustesti (PAIM-T) mittaa koiran luontaisia paimennustaipumuksia, ja testiin voivat osallistua 7-24kk vanhat koirat. Taipumustestiin koiraa ei siis ole tarkoitus treenata, vaan tavoitteena on tutkailla koirassa luonnostaan olevia taipumuksia paimentamiseen. 

Lykky on päässyt jo useampaan otteeseen lampaille, joten ensimmäistä kertaa Lyy ei otuksia testissä nähnyt. Kuitenkin paimennuskerrat ovat olleet lähinnä hommaan tutustumista, eikä Lympelle ole varsinaisesti opetettu vielä mitään, pikemminkin annettu vain tilaisuuksia hoksata ja havainnoida asioita itse. 

Taipumustestin kulku

Taippari alkoi koirien luonnollisia taipumuksia mittaavalla osiolla. Osallistujakoirat (meidän tapauksessa kaikki narttukoirat) otettiin yhtä aikaa laitumelle, jossa ei siis vielä ollut lampaita. Tuomari tervehti koiria testaten luoksepäästävyyttä ja koirilta tarkistettiin samalla mikrosirut.

Jokainen teki vuorollaan seuraavanlaisen suorituksen. Ensin (1) koirakko kiersi siksakkia muiden koirakoiden välistä. Seuraavaksi siirryttiin vähän kauemmas toisista ja päästettiin koira irti hihnasta. Koira ei saanut lähteä morjestamaan muita koiria, vaan sen piti pysyä omistajan lähistöllä, seuraamista ei kuitenkaan vaadittu. Koiraa pyydettiin ensin kulkemaan maahan laitetun pressun päältä (2). Sen jälkeen koirakon edetessä kohti seuraavaa paikkaa tuomari  testasi koiran ääniherkkyyttä ja tiputti kiven vasten peltistä ämpäriä (3). Koiran fyysisiä ominaisuuksia tarkasteltiin tämän jälkeen johdattamalla koira pariin otteeseen muutamasta kivestä ja lankkuaidasta tehdyn , hyvin "luonnollisen" rakennelman yli (4). Lopuksi koira jätettiin vielä toiselle tuomarille ja omistaja hipsi piiloon tyhjän roska-astian taakse. Täältä sitten koira kutsuttiin luo (5). Tämän jälkeen koirakko palasi jonon jatkoksi häiriöksi muille siksakkaajille. 

Miten meni? 
Lykky oli kovin kiinnostunut muista koirista, ja siksakkailu meni aika lailla hihna kireällä. Irti päästessään Lykky otti muutaman iloralliaskeleen kohti muita koiria, mutta perääntyi käskystä. Hajut veivät aika lailla tärppipäivänsä juuri kokeeseen ajoittanutta Lykkyä, mutta kyllä Lyy pysyi silti matkassani mukavasti. Pressu, ääni ja kivien yli pomppiminen menivät rutiinilla kun sain Lykyn vaan keskittymään haistelun sijaan meneillään olevaan tehtävään. Luoksetulo oli iloisen vauhdikas. Rivissä odotellessa Lykky heitti välillä pötkölleen, mutta oli kiinnostunut ohittavista koirista. 

Arvostelu: luontaiset ominaisuudet

(arvosteluasteikko erittäin hyvä EH - hyvä H - ei toivottu ET)

Sosiaalisuus ihmisiä kohtaan EH luoksepäästävä, avoin
Sosiaalisuus muita koiria kohtaan EH sosiaalinen
Fyysinen olemus EH valpas
Tottelevaisuus EH valpas/ H hieman levoton
Asenne H hieman rauhaton


Taipumuskokeen paimennustaipumuksia mittaava osio oli vuorostaan seuraavanlainen. Aluksi tuomari tarkkaili koiran reaktioita lampaita kohtaan liinassa pyöröaidan ulkopuolella. Sitten melko nopeasti koira vietiin liinassa pyöröaitaan, jossa oli kymmenen lampaan lauma. Tuomari tuli mukaan aitaan. 

Toiminta lampaiden kanssa eteni pyöröaidassa tämän jälkeen tuomarin määräämällä tavalla. Tuomari tarkkaili koirien reaktioita ja antoi niiden pohjalta toimintaohjeita koiran ohjaajalle. Yleensä osio alkoi niin, että tuomari lähti kävelemään lampaiden kanssa edeltä ja ohjaaja koirineen seurasi perässä. Jos koiran asenne lampaita kohtaan oli kunnossa ja vauhti sopiva, koira päästettiin jossain vaiheessa irti. Mitään varsinaisia tehtäviä ei tehty, hengattiin ja tallusteltiin vain. Joillekin koirille tehtiin vielä niin, että testin tuomariharjoittelija ja tuomari menivät kahdestaan koiran kanssa aitaan, jos koira ei meinannut ohjaajan kanssa alkaa toimia.

Miten meni?
Lykky ei juuri noteerannut lampaita pyöröaidan ulkopuolelta ja lähti aidan sisällä kiertelemään rauhassa ja kohteliaasti aidan reunuksia pitkin. Käveltiin välillä yhdessä lampaiden takana ja välillä minä menin lampaiden kanssa ja tuomari tuli Lykyn kanssa perästä. Jossain vaiheessa tuomari päästi Lykyn liinasta, ja pieni vauhtipyrähdys nähtiinkin siinä vaiheessa. Lykky kuitenkin lopetti pinkaisunsa lyhyeen ja palasi taas kohteliaalle etäisyydelle lampaista. Kerran Lykky taisi tuoda lampaat minulle. Muuten Lyy pysytteli aika lailla sellaisissa asemissa, että lampaat pysyivät tasapainossa takanani. Yhden kerran Lykky piti muistaakseni pysäyttää käskystä ja tämä onnistui. Kaiken kaikkiaan Lykky toimi hyvin rauhallisesti ollen kuitenkin kiinnostunut lampaista, vain pariin otteeseen taisi kopaista papanoita suuhunsa. Selvästi pikkuinen oli siis kasvattanut rohkeuttaan edellisistä paimennuskerroista. 


Arvostelu: paimennustaipumukset

Kiinnostus laumaan EH hakeutuu lauman luo
Laumaa lähestyminen EH rauhallinen, kiinnostunut
Lauman kohtaaminen EH rauhallinen/varma/kiinnostunut

Tyyli:
Käyttää silmää lauman hallitsemiseen VÄHÄN
Osoittaa pyrkimystä tasapainottaa laumaa ohjaajalleen PALJON
Sopeuttaa voimankäyttöä laumaa kohtaan VÄHÄN
Työskentelee haukkuen EI LAINKAAN
Pyrkii kasaamaan laumaa kokonaisuutena PALJON
Työskentelee keskilinjalla VÄHÄN
Työskentelee liikkeen kautta PALJON

Kommentteja:
"Erittäin rauhallinen työskentelytapa. Ohjausherkkä. Koiran kanssa pääsee nopeasti etenemään. Jatkossa reilua ohjaamista."


Näillä arvosteluilla Lykky läpäisi taipparin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti