Muistan katsoneeni joskus neloselta Häntä pystyyn -nimistä ohjelmaa, jossa Kai Pelkonen antoi ohjeita koiranomistajille koirien erilaisten käytösongelmien ratkaisuun. Pelkosen neuvot vaikuttivat muistaakseni ihan fiksuilta.
Muistan vieläkin hyvin yhden hänen neuvoistaan, ja se palaakin mieleeni tasaisin väliajoin kun onnistun toimimaan vastoin sitä. Kouluttaja nimittäin opasti, että kun käskee koiraa tekemään jotain, pitää oman "asenteen" käskemisen takana olla se, että koiran pitää totella käskyäsi. Kuulostaa tyhmän yksinkertaiselta, sitä vartenhan koiraa käsketään että se tottelisi mitä sanot. Itse kuitenkin ainakin syyllistyn liiankin usein siihen, että käytän jotain käskyä vähän puolivillaisesti, jolloin koirakin toimii puolivillaisesti. Saatan huomaamattani ajatella "se ei varmaan nyt tottele" tai "no tässä tilantessa ei nyt ole niin vakavaa vaikkei tottelisikaan". Varsinkin hihnalenkeillä on helppo laistaa käskyjen tottelemisesta, kun koira on kuitenkin hihnan avulla ikään kuin hallinnassa. Soo soo, ei näin Elina!
Käskysana pitäisi aina Pelkosen mukaan muistaa sanoa riittävän jämäkästi, niin että äänensävy ja kehonkieli kertoo koiralle käskyn sanojan olevan tosissaan asiassaan.
Ajatellaanpa vaikka, että koira on irti ja tulee joku äkillinen tilanne, jonka vuoksi koira pitäisi saada heti kiinni. Jos epäilee sitä, että koira ei annakaan kiinni, hiipii epävarmuus olemukseen ja ääneen eikä käsky todennäköisesti kuulu suustasi yhtä rennon ja jämäkän kuuloisesti kuin silloin jos mitään erityistä "tilannetta" ei olisi päällä. Todennäköisesti koira huomaa tämän, ja kiinnisaamisesta voi tulla entistä haastavampaa. Sitten kun asianlaita alkaa entistä enemmän ahdistaa koiran emäntä- tai isäntäpoloista, aletaan ehkä paniikissa karjua tai huutaa koiralle, joka haluaa tämän jälkeen ottaa todennäköisesti vain entistä enemmän etäisyyttä ihmiseen. Hienotaitava!
Jämäkkä ja tosissaan sanottu käsky ei ole taikatemppu, jonka avulla koiran saa tottelemaan tilanteessa kuin tilanteessa, tottelemiseen kun liittyy monta muutakin huomioon otettavaa asiaa. Apua siitä kuitenkin on.
2 viikkoa sitten
Puhut kyllä asiaa. Itselläkin tulee mietittyä tätä ja sitä yrittää pitää yllä oikeenlaista mielentilaa esim lenkkeillessä, mutta. Sitä vähän havahtuu, kun joskus ihan tosissaan yllättyy, kun koira tottelee! Että pitiköhän sen nyt ihan näin mennä... :D
VastaaPoistaTotta joka sana! :)
VastaaPoistaMillan joskus sanoi sitä, että pitää ajatella että onnistuu niin on oikeassa mielentilassa.
Kyllähän se on niin jo ihmismaailmassa, että jos toisella ihmisiellä on asenne sua kohtaan se, että et osaa mitään, niin tuleehan sitä töppäiltyä jo sen paineen takia tai sitten ei huvita alkuunsakaan tehdä yhtään mitään, kun se ei kerta kelpaa kuitenkaan.
Jekun kohdalla erityisesti pitää todella tarkoittaa mitä sanoo - hyvin painokkaasti ja matalalla äänellä.
Olen kans huomannut että äänen madaltaminen auttaa! Mulla on sellainen "tyypillinen naisen ääni" ettei tuo alarekisteri ole aina niin käytössä, joten siihen äänen madaltamiseen täytyy yrittää aina erikseen kiinnittää huomiota :) Muuten hihkun kaikki eit ja jeejeet ihan samalla nuotilla.
VastaaPoistaMillanin tyylistä en muuten aina niin pidä, mutta tuossa oman mielentilan skarppaamisessa oon kyllä ihan samaa mieltä :) Siitä se kouluttaminen ja kommunikointi lähtee, oikeesta mielentilasta.