maanantai 13. toukokuuta 2013

Paimensukuisen Lapinkoiran Seuran epävirallinen paimennustaipumuskoe Somerolla 11.5.

Käytin Oodin Paimensukuisen Lapinkoiran seuran järjestämässä epävirallisessa paimennustaipumuskokeessa Somerolla lauantaina. Oo ei taipparia läpäissyt, vaikka intoa hommaan oli noin neljän koiran tarpeiksi.

Oodi on nähnyt lampaita alle vuosikkaana Johanna-kasvattajan luona, ja hirmuinen meno oli neidillä päällä silloinkin. Vaikka ollaankin treenattu hallintaa eri tilanteissa ja Oodi oli taipparia edeltävän viikon liikkunut ja touhunnut runsaasti kaikenlaista, osasin odottaa, että lampaiden kanssa saattaa lähteä lapasesta siitä huolimatta. Ja lähtikin. Oodi siis oli todella kiinnostunut lampaista, mutta ei tehnyt yhteistyötä minun kanssani vaan juoksutti lampaita oman mielensä mukaan. Tässä kokeessa ei mitattu yhteistyön osalta ns. "toko-yhteistyötä" vaan sitä, miten koira lampaiden suhteen työskentelee ohjaajalleen. Oodi esimerkiksi pysähtyi kyllä parikin kertaa odottamaan karjaisustani, mutta menoluvan saatuaan lähti juoksemaan omiaan.

Arvostelu suoritettiin neljän eri osa-alueen osalta, ja kolmen ensimmäisen osa-alueen keskiarvon ollessa kolme tai yli taipumuskoe läpäistiin. Arvosteluasteikko oli 1 (ei osoita) - 5 (osoittaa voimakkaasti).

Oodin osa-aluepisteet

1. Kiinnostus paimennettaviin 3 Kiinnostunut, lähestyy varmasti.
2. Taipumus hallita laumaa 1 Juoksuttaa lampaita, ei tuo niitä ohjaajalle.
3. Henkinen kestävyys 3 Ei välitä häiriöistä, palautuu pakotteista.
4. Yhteistyökyky ohjaajan kanssa 1 Tekee itselleen. 

Hieman kiihkeä, käyttää haukkua, jahtaa lampaita, koulutuskelpoinen.

ka. 2,33 HYL Suositellaan uusintakoetta.

Mitä kokemuksesta opittiin? No, että harjoiteltava on. Oodilla on selvästi kiinnostusta paimennettaviin eläimiin, mutta ei oikein tiedä, miten tulisi toimia. Hommat menevät juoksuttamiseksi ja korvat katoavat. Varsinkin lampaille Oodi on vielä aivan liian kiihkeä tapaus eikä osaa mitoittaa toimintaansa herkemmäksi.

Kokeen jälkeen aidalla olleet kannustivat meitä poropaimennustestiin, mutta enpä tiedä. Poropaimennustestiin en haluaisi lähteä hakemaan "ei voida päätellä onko paimennusta vai jahtaamista" -arvostelua, koska sen osaan sanoa täältä etelästäkin käsin edes näkemättä Oodia poroilla. (Enkös olekin aika etevä ennustaja :D ) Haluaisin Oodin kanssa sen sijaan päästä ihan harjoittelemaan paimentamista. Oodille täytyisi hakea rauhallisempaa mielentilaa paimennettavien eläinten kanssa, ja se, että veisin Oon juoksuttamaan poroja testiin, ei varmasti palvelisi tätä tarkoitusta. Ajattelen, että voitaisiin tarttua tilaisuuksiin harjoitella paimennushommaa ja antaa ajan tehdä tehtävänsä - sitten hamassa tulevaisuuudessa johonkin testiin kokeilemaan uudestaan.

Halusin testata Oodin paimennustaipumuksen, koska mielestäni näiden työominaisuuksien testaaminen on rodussa hyvin tärkeää. Vaikka varsinaista taipumusta ei Oodi tällä kertaa näyttänytkään, voi se tulevaisuudessa vielä kuoriutua esiin kaiken sohlaamisen alta.

2 kommenttia:

  1. Kiva, että Oodi kävi testissä. Mielenkiintoinen testi kieltämättä. Olen antanut itseni ymmärtää, että lampaiden ja porojen paimentaminen on koirankin näkökulmasta hieman erilaista toimintaa, että porojen kanssa Oodin vauhdikkuus(?) ja oma-alotteisuus(?) saattaa olla ennemmin eduksi. Vaikken siis kummastakaan oikeasti tuon taivaallista ymmärrä.

    Aikanaan Noidan kanssa poropaimennustestissä käyminen oli sikäli kiintoisaa ja palkitsevaa, että aavisteluista huolimatta Noita "pelasi" poroaidassa tosi hienosti kanssani yhteen. Olen sillä reissulla kokemaamme hallinnan tunnetta ammentanut sittemmin monessa kinkkisessä tilanteessa. Silmiä avaava reissu siis.

    VastaaPoista
  2. Varmasti Oodin meininki passaisikin paremmin poroaitaan kuin herkille lampaille. En yhtään epäile sitä, ettei neitillä olisi kanttia porojen kanssa toimia. En oikeastaan sitäkään pelkää, ettei Oodia saisi kiinni aidasta, ehkä enemmän mietityttää se, että turhaan lähteä sinne asti poroja juoksuttamaan kun hommaa voisi vielä treenailla. Kuulemma hyvä paimenkoira osaa suhteuttaa omaa toimintaansa paimennettavien eläinten mukaan. Saapa nähdä, ihan varmasti joskus tulevaisuudessa vielä käydään poroilla - ainakin treenimahdollisuudesta haaveilen vaikkei vielä testiin teekään mieli :)

    VastaaPoista