torstai 22. huhtikuuta 2010

Kintereitä myöten kakassa

Oodin rautavatsa kohtasi voittajansa, nimittäin kokeeksi ostettu Doggy-junior, hyvin vahvoin epäilyksin ainakin, heitti neitosen mahan kuralle. Ei pahasti, mutta sen verran kuitenkin, että takapuolikarvoja on pitänyt pariin otteeseen putsailla. Ja mikä parasta, koska jalan kanssa kakkiminen on melko akrobaattinen suoritus muutenkin, on sitä kakkaa löytynyt myös tassujen alta ja terveen takajalan kinnerkarvoista (?) kun tavarantoimittaja on päässyt horjahtelemaan kesken toimituksen... Jes. Voi kun odotan sitä että saan tuon tytön vietyä taas ihan kunnon pesulle!



Maanantaina Oodilta poistetaan tikit ja vaihdetaan tuo paketti uuteen, siitä sitten kahden viikon päästä jalka kuvataan ja jännityksellä odotan, että saadaanko sitten jo heivata paketti mäkeen. Hermoja raastavaahan tämä touhu alkaa olla, mutta ei auta kuin yrittää vaan parhaansa. Sinällään Oodin kanniskelu tai erityisen tarkka vahtiminen ei ole raskasta, siihen aika nopeasti tottuu kun niin on vaan pakko tehdä. Asiat, joita pitää tehdä toisin ei ole mitään sen rinnalla, millaisia tunteita ja ajatuksia taustalla piilee. Se on pahinta, kun kaiken takana on koko ajan pelko siitä, että sitten kun jalka taas kuvataan niin eläinlääkäri sanoo että huonommaksi vaan on taas mennyt ja terveet päivät on todella kaukana edessäpäin. Jos niitä luvataan ollenkaan.

Ei pentu ymmärrä miksi joutuu häkkiin jos askeleet meinaa vaihtua kävelystä juoksuksi tai hyppelyksi. Ei ymmärrä, miksi pihalla täytyy kulkea tiukassa hihnassa eikä silti saa yhtään vetää. Ei ymmärrä, miksi ei koskaan voida olla pihalla kuin hetki vaan. Eikä varsinkaan ymmärrä sitä, miksi emäntä hermostuu ihan kummallisista asioista. Jo ihan iltakakalla käyminen voi romuttaa koko toivon terveestä jalasta kun Oodi ei vaan suostu tekemään tarpeitaan muualle kuin hankipilkkuihin, jotka tietysti ovat liukkaampia kuin kuiva maa. Paraneminen on täysin meidän tassujen varassa vaikka ei oikeasti loppujen lopuksi viime kädessä olekaan.

Minusta ei ole oikein pitää Oodin ikäistä pentua syömistä ja tarpeiden tekemistä lukuun ottamatta yksin häkissä ilman aktiviteetteja ja ilman vettä koska ei voi sitä kaulurin takia juoda. Vaikka se olisi helpoin tapa hoitaa tämä paranemisaika ja saada jalka kuntoon. Niin eläinlääkäri sanoi, että mikäli Oodia ei muuten saa rauhalliseksi niin häkistä ei oteta muulloin ulos. Ei se ole koiran arvoista elämää sellainen. Onneksi Oodi on rauhallisesti 99,9% ajasta.

Oodin liikkuminen on toki todella rajoitettua ja tarkkaan vahdittua, mutta häkki on vain apuna tässä kaikessa, ja sinne Oodi kyllä joutuu jos huomaan että uhkaa satuttaa itseään. Mutta kyllä se vaan niin on, että koiran pitää päästä edes juomaan silloin kun on jano, vaikka muuten ei saisi mitään tehdä. Jos se nyt kaataa tämän paranemisprosessin niin en kyllä tiedä että miten tuo jalka saadaan kuntoon. Koska pahimmassa tapauksessa sen prosentin aika, kun koira ei lepää, voi tuhota tämän koko homman.

Turhautuminen siis iskee ajoittain, monestikin. En minä ainakaan osaa ottaa tätä mitenkään kevyesti, vaikka jonkun mielestä se varmaan tyhmää onkin kun kyse ei kuitenkaan ole mistään jalkavammaa vakavammasta. Haluan kuitenkin ihan rehellisesti kirjoittaa tänne fiiliksiä, vaikka turhauttaisi ja tuntuisi ihan epäonnistuneelta kaikessa ja vaikka miten hölmöltä tämä nyt näyttäisikin. Tällaista eläimen kanssa eläminen voi nimittäin joskus olla, en minä sitä halua mitenkään siloitella. Edelleen kuitenkin olen täysin sitä mieltä, että ne lukuisat hyvätkin hetket on sitten niin hyviä, että ne voittavat huonot ihan 100 - 0 :) Mutta ne huonotkin on pakko kestää.

10 kommenttia:

  1. Kovasti toivon Oodille pikaista paranemista, mutta hötkyily ei auta.

    VastaaPoista
  2. Eipä auta ei, mutta kohta on jo kaksi viikkoa leikkauksesta :) Hiljaa hyvä tulee...

    VastaaPoista
  3. Täälläkin myötätunnolla seurataan Oodin paranemista ja toivotaan kaikkea hyvää! Harmi, ettei voi olla apuna muuten kuin sanomalla, että asioilla on taipumus järjestyä.

    VastaaPoista
  4. Mutta se on oikeastaan parhainta apua että joku niin sanoo! :) Välillä sen meinaa unohtaa.

    VastaaPoista
  5. Seuraan Oodin Blogia säännöllisesti ja kyynel silmässä olen jalkajuttuja lukenut. Omalta koiralta leikattiin kyynärnivel viime syksynä ja tiedän mitä se pentukoiran rauhallisena pitäminen on. Kyllä siinä omistajan mielessä liikkuu kaikenlaista ja koiraa vahtii kokoajan, ettei se vaan satuttaisi jalkaansa uudelleen. Meidän koira osasi juoda kaulurin kanssa ja luutakin nakersi. Kaulurin voi ottaa pois vain ulkoilun ajaksi, koska muuten kieli etsi heti pipialuetta. Onneksi pääsimme kaulurista tikkien oton jälkeen eroon. Mutta rauhallista oloa pienin hihnalenkein jatkoimme 8 viikkoa. Häkki oli meilläkin apuna.
    Olen Elinan kanssa aivan samaa mieltä siitä mitä koiranelämän tulee olla... koira on rakas perheenjäsen.
    Paranemisia ja voimia Elinalle.

    VastaaPoista
  6. Kiitos että kirjoitit, Johanna! Olen yrittänyt kaivella netin syövereistä tietoa muista jalkavammaisista ja varsinkin jalkaleikatuista, kun kuitenkin tämä Oodinkin murtuma on kuulemma yleisin mitä voi polvesta murtua, mutta en juuri ole mitään löytänyt. Ehkä rotuyhdistysten keskustelufoorumeilta voisi löytyä toki. Mutta siis, hirmu tärkeää on kuulla muiden kokemuksia!!! Helpottavaa kuulla että pohdiskeluni kuulostavat tutuilta, sitä tosiaan mietiskelee kaikenlaista, välillä hölmöjäkin juttuja.

    Onko sullakin lappalainen vaiko muu karvaotus? :) Olisi kiva tietää että miten jalka voi nyt? Oliko kyynärnivelen vamma ihan tapaturmainen vai oliko jotenkin perinnöllinen tms. juttu? Ja pentukoira oli myös kyseessä? (Heti iskee hirmu tiedonjano :) On tämä toipilaan kanssa eläminen tosiaan melkoista. Mutta helpottavaa kuulla ettei tämä pennun rauhallisena pitäminen ole muillekaan mikään helppo homma ollut! Kiitos että kirjoittelit, ja voimia tosiaan tarvitaan :)

    VastaaPoista
  7. Kerroin yhdelle tutulle paljon tähän hommaan on menny rahaa ja jotenkin se totesi mulle tunnekylmästi(?) takaisin, että tuolla rahalla olisit saanut uuden pennun!! Että just joo. Se taitaa olla niin, että ennenko sen itse kokee, ni vertaistuen saaminen on hankalaa. Näitä tapauksia kun on aikaste vähän ja hyvä niin.

    Oikeastaan vasta jälkikäteen huomaa, miten rankkaa se on henkisesti, ei vain fyysisesti hoitaa koiraa. Siihen sopeutuu siinä hetkessä, kun tietää, että niin on vaan tehtävä, jotta toinen parantuu. Mutta se, koska se oma parantuminen pääsee alkamaan...

    Tsemppiä kovasti sinne ja älä anna periksi!!

    VastaaPoista
  8. Joo, kyllä leikkaukset on kalliita, mutta mitä sitä ei tekisi oman rakkaan koiransa eteen. Laitoinkin Elinalle yksäriä, kun kyseli tuolla koirastamme. Pitkäviesti ei olisi tänne mahtunut ;)

    VastaaPoista
  9. Voi että! Toisaalta surkea lukea koettelemuksistanne (siis että pitääkin olla ollut noin huono tuuri), mutta toisaalta niin inspiroivaa nähdä, kuinka Yhdessä luovitte eteenpäin tässä tilanteessa. Kyllä te siellä vielä laulatte Oodin kanssa Oodia ilolle, kunhan koitoksista pääsette (tässä tapauksessa viitaten siihen lauluun kuitenkin Oodin äidin sijaan). Sitten sitä osaakin varmaan arvostaa niitä "hyviä hankaluuksia", kun on käynyt tällaiset koitokset läpi. :)

    Tsemppiä ja voimia! Teillä on toisenne, kaikki järjestyy kyllä vielä. :)

    VastaaPoista
  10. Maidog: Onneksi näitä jalkavaivaisia tosiaan on vähän. Ja kyllä sitä kaksikin koiraa, ainakin lappalaista tämän koirapuistoreissun seuraamuksilla saisi hankittua... Mutta eipä sitä todellakaan niin ajattele. Metelle kovasti rapsuja, en todellakaan ole antamassa periksi vaikka välillä saa hampaita kiristellä ja asioita pohtia niin viimisen päälle.

    Johanna: Kävinkin lukemassa, vastailen kun ehdin :)

    Elina: En uskalla edes ajatella että miten hienoa sitten on jos... eiku KUN päästään metsälenkeille ja Oodi saa liikkua ja iloita oikean koiran tavoin. Niin ja toivon että jos sitä tästä oppisi että ihan pienistä jutuista ei jatkossa tarttis marista, vaan olis oppinut jotain! Oodilla onneksi häntä viuhuaa entiseen malliin ihan joka tilanteessa, eläinlääkärissä aina sitä naureskelevat kun ensimmäisenä rauhoituksesta/nukutuksesta herää aina häntä :) Me luovitaan Yhdessä. Ja minä yritän olla sen arvoinen kuin mitä Oodi nyt elämässään tarvitsee! Niuniulle myös rapsut ja vuhkutukset :)

    VastaaPoista